Skup aluminium
Skup aluminium – charakterystyka
Aluminium jest metalem lekkim. Jego niska gęstość sprawia, że jest prawie trzy razy lżejsze niż żelazo. Natomiast wytrzymałość czystego metalu nie jest zbyt wysoka dlatego należy dodać inne pierwiastki, taki jak żelazo, miedź, krzem, magnez, oraz mangan. Zastosowanie mają więc stopy aluminium z innymi pierwiastkami a dzięki odpowiedniej obróbce cieplnej jego parametry mechaniczne wzrastają kilkukrotnie. Wśród stopów aluminium można wyróżnić między innymi stopy odlewnicze oraz stopy wykorzystywane do obróbki plastycznej. Stopy aluminium znajdują zastosowanie między innymi w lotnictwie, przemyśle chemicznym, motoryzacyjnym, spożywczym a nawet przy budowie okrętów.
Jakie rodzaje aluminium skupujemy?
W RMC Polska skupujemy złom aluminiowy w każdej postaci i o każdym składzie.
W zależności od składu aluminium jest dzielone na różnego rodzaju klasy dlatego cena skupu aluminium jest różna w zależności od jego stopu.
Cennik skupu aluminium jest rozbudowany ze względu na jego rodzaj. Do głównych klas aluminium możemy zaliczyć: profile aluminiowe, felgi aluminiowe, złom blach aluminiowych, złom aluminium z kabli, płaskowniki aluminiowe i wiele innych.
Cena aluminium
Cena złomu aluminium zależy od kursu euro, ceny aluminium na LME, stopu aluminium oraz sytuacji rynkowej.
Nie każdy skup złomu uzależnia cenę od składu metalu. Dzięki posiadanym na skupie spektrometrom zawsze proponujemy najlepsze stawki za złom aluminiowy.
Aluminium – Ciekawostki
Sprzedaż aluminium w postaci folii rozpoczęła się w 1910 roku.
Jeśli chcesz, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas należy owinąć ją folią aluminiową w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz, ponieważ błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku lub podgrzać w kuchence mikrofalowej. Również przykrywamy lub owijamy potrawę błyszczącą stroną.
Jeśli chcesz, by potrawa, np. kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, to owiń ją folią aluminiową w taki sposób, by matowa strona folii aluminiowej była od środka. Wówczas nawet w gorące dni potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje.
Zobacz również:








